torsdag den 27. september 2012

Dengang der fandtes husmødre og rigtige bonderøve


Fra dengang da far lå på sofaen og læste avisen...

Min sidste opgave på Gyldendal som billedredaktør var et større billedarbejde med bogen "Husmødre". Den er nu kommet i butikker og netboghandel. Det er en efterfølger til bogen om "Der var så dejligt på landet", som jeg også var billedredaktør på.

De bøger vil jeg slå lidt på tromme for.

Forfatteren Helle Juhl drager land og rige rundt og holder foredrag om sine bøger. I lørdags var turen kommet til Smørumnedre Bibliotek. Her mødte også jeg op, for på den måde at afslutte mit aktive liv som billedredaktør på en god måde. Det blev til to underholdende timer, hvor man nærmest blev ført en tur ad Memory Lane. Der var især focus på 60'erne, men vi kom da også lidt omkring andre årtier.

En dejlig måde at komme i tanke om mine egne oplevelser med min egen mor, som netop var både husmor og arbejdede fra 40'erne, fra hårde tider til noget nemmere tider. Hvordan var mit møde med min første bondegård? Hvad der var på madpakken i skolen osv. osv. Jeg kan varmt anbefale disse bøger som samtalebøger for skolebørn i folkeskolen. Det kunne være i forbindelse med et besøg af familiemedlemmer, fra 30'erne, 40'erne , 50'erne, 60'erne. Der findes mange ubrugte ressourcer rundt om i familierne. Der kan fortælles mange historier ved at tage udgangspunkt i disse bøger. Danmarkshistorie i gulvhøjde. Helle Juhl kan også bestilles til foredrag. Hun er ud over forfattervirksomheden, journalist, foredragsholder og landhusmor.

Der var så dejligt på landet af Helle Juhl 

Der var så dejligt ude på landet tager dig i billeder og ord med tilbage til det 20. århundredes bondeland. Fra tiden omkring første verdenskrig til slutfirserne og med vægten lagt på de mennesker, der fødtes, levede og døde i det. Forudsætningerne for livet på landet er i dag nogle helt andre, og det har sat sig tydelige spor overalt, om man nu kan lide eller ej.


Husmødre af helle Juhl



At blive hjemmegående husmor var langt op i det 20. århundrede unge pigers drøm og ideal, afspejlet i samfundets indretning, i populærkulturen og i kønsrollerne. "Husmødre. Historier fra landets største arbejdsplads"  tager dig i fortællinger og fotos tilbage til husmødrenes verden som den tog sig ud fra omkring år 1900 til årtusindskiftet. I by og på land, i små som i store husholdninger.



fredag den 21. september 2012

Mellemøstens perle afsnit 1 a 5 samt lidt mere om fedtet kød

Dubai igår og idag


Bodil Hammer i Dubai 1978
fotograferet sammen med vores
gode ven Zain Al Aaberdin.
 I dag 2012,
findes dette stykke ørken ikke mere.
Her er nu bygget skylines og helt nye
bydele er opstået. Foto: Holger Boysen
Mit allerførste besøg i Dubai var i 1978.  Efterfølgenden boede jeg med min familie i Dubai fra 1982-1986,  og vi havde faktisk ikke drømt om, at vi siden skulle få vores faste gang i dette lille Mellemøstens paradis.

Men skæbnen, eller som vi vælger at se på det - lykken - ville, at husets søn fandt såvel kærlighed som job i ja, netop Dubai. Det betyder, at jeg sammen med min mand nu igen rejser tilbage til Dubai en eller flere gange om året, nyder varmen og genser de hemmelige kroge samt udforsker nye og spændende steder.

Mange har hørt om Dubai for det gode og mange måske for det mindre gode, og det synes som om alle også har en mening om Dubai.

Her en instruktion i hvad der er  af regler
vedr. påklædning i et indkøbscenter.
Foto: Bodil Hammer
Dagligt er aviserne nu spækket med billige rejser til Dubai og de omkringliggende lande. Jeg ved, at mange har en skjult frygt for, hvad dét nu er for et land det Dubai. Skal man gå tildækket, må man drikke alkohol og hvad nu med maden, kan den spises og kan maven tåle den. Kan man bade og ligge ved stranden o.s.v. o.s.v.?


Foto: Bodil Hammer

Dubai - hvad er Dubai? 


Dubai er et af  de syv emirater som tilsammen udgør De Forenede Arabiske Emirater. De øvrige seks emirater hedder: Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah samt Umm Al Quwain. Hovedstaden og det rigeste emirat er Abu Dhabi. Sammenslutningen blev dannet i 1971 og havde tidligere det  i nutidens øre, knap så eksotiske navn Piratkysten. Dubais nuværende hersker er Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Jeg er selv glad for at have oplevet det mere oprindelige Dubai, der betyder, at jeg føler, at jeg har et godt indblik i såvel "fortid" som nutid. 

I Dubai bor der omkring 1,2 mill, indbyggere og det specielle er, at af disse er kun ca. 20 procent  oprindelige indbyggere - så oprindelige som de nu kan være. De resterende 80 procent udgøres af tilflyttet arbejdskraft, hovedsageligt indere, pakistanere, andre arabere og asiater samt vesterlændinge. Derfor er Dubai meget international og kaldes ofte for Mellemøstens Singapore. Læs også kontrasternes Dubai.


Hermed mit lidt skæve bidrag til dejlige feriedage i Dubai.


Vær ikke bange for at købe flybilletter til de mellemøstlige destinationer. Fra Kastrup Lufthavn flyves der fx flere gange om ugen til Dubai. Søg også efter hoteller på nettet. Der er rimelige hotelpriser, og et kæmpe udbud af hoteller, herunder super de luxe hoteller, som kun de færreste har råd til, men man kan alligevel sagtens få en smagsprøve på at "lege millionær".

Burj Al Arab, Dubai.
Foto: Bodil Hammer, 2011.
Burj-Al-Arab, (Sejlet, som det kaldes), ligger direkte på stranden ud til Den Arabiske Golf og er verdens eneste syv-stjernede hotel. Hotellet byder på en luksus, som for almindelige dødelige er uden for rækkevidde. Heldigvis kan man sige. Derfor er det da alligevel sjovt at fornemme hotellets ekstravagance. Hotellet har ikke værelser, men suiter. Man går ikke bare ind og kigger, man kan få en sightseeing mod betaling. Jeg vil nu foreslå, at man bestiller bord på én af restauranterne og på den måde får sig en kongelig oplevelse. Det kan godt lade sig gøre med et dansk budget.


Her er et fine wind towes.
Bygningen her ligger i et område,
hvor man har prøvet at genopbygge
 mange af de gamle huse.
 Tæt ved ligger det anbefalede hotel.
Huse der var tæt på at forsvinde.
Foto: Bodil Hammer
Jeg selv har nydt det enorme bygningsværk fra stranden lige udenfor, det kan jeg varmt anbefale. Stranden er god og offentlig og vandet er varmt. Der må bades i alm. badetøj, men man møder også mange, som bader i almindeligt tøj. Det er især herboende fra fx Sri Lanka, Indien og Pakistan.

Jeg fandt, sidst vi var i Dubai, et spændende og arkitektonisk smukt hotel i down town, som kunne præstere tilbudspriser. Det ligger samtidig i et område, hvor man har forsøgt at genskabe den gamle arkitektur med bl.a. huse med wind towers, Mellemøstens form for aircondition. Man kan endda leje lejligheder på uge- og dags basis - se hos fx Wimdu. Se på placeringen og vælg altid noget nær ved vandet. Et andet sjovt tilbud er at leje sig ind på den norske Sjømannskirken som udlejer et par lejligheder.

Det var så det - nu er billetten købt.



Dubai 2011. Foto: Bodil Hammer
Når man lander i den store internationale (kæmpe) lufthavn fornemmer man straks det lykkelige arabiens aura.

Smukke, arabiske mænd med hvide gevandter kommer en i møde allerede ved paskontrollen. Påklædningen i Dubai er afslappet, men som almindelig opdragelse byder, så skal man selvfølgelig respektere, at man er i et muslimsk land og naturligvis klæde sig anstændigt. Anstændigt kan sagtens være kjoler uden ærmer, eller shorts med t-shirt. I de store indkøbscentre er der angivet dress code. Det betyder ikke for korte kjoler, ikke t-shirts uden ærmer og ikke for udfordrende i det hele taget.
Afsted til hotellet. Der er masser af taxier, der venter på dig og de kører alle efter taxameter, så bare hop ind og fortæl hvor turen går hen. Kommunikation på engelsk går udmærket.

Min første dag skal gå til fiskemarkedet og grøntmarkedet:


Vi skal første dag have den arabiske stemning ind under huden.

Fiskemarkedet 2011. Tun i lange baner, her pruttes med prisen.
Foto: bodil Hammer
I tiden før olien var der generationers tradition for fiskeri og dykning efter perler. Sidstnævnte er dog helt forsvundet. Men fiskeriet foregår stadig i rigt omfang, og der findes et helt fantastisk fiskemarked i Dubai-bydelen Deira. Der losses dagligt mængder af sælsomme fisk og skaldyr og i eftermiddagstimerne, har jeg være heldig at se lange rækker af hajer, tun og andre kæmpefisk blive gjort klar til salg. Der foregår en livlig handel og der skal pruttes om priserne. Er man heldig at bo i lejlighed, kan man sagtens forsøge sig med et par lækre tunbøffer til middag. Man kan få renset, filetteret og opskåret fiskene og skaldyrerne ved langborde under meget hygieniske forhold og til et meget lille beløb.
Fiskemarkedet i Dubai, 1982.
 Foto: Bodil Hammer

Grøntsagsmarkedet og kødmarkedet ligger i forlængelse af fiskemarkedet. Alle de skønneste, friske grøntsager, mange leveret fra de nærliggende emirater. Efter at have gået rundt blandt fisk, kyllinger og grøntsager rumler maven efter frokost. Der sælges de skønneste shawamas i området og der er mulighed for at spise lokalt overalt. Det er svært at bruge mere end 10-15 kroner på sådan en frokost. Husk at drikke vand, vand og atter vand, men kun fra flaske!
Dubai ved Creeken, 1978.
Foto: Bodil Hammer 

Tag så en stemningsfyldt spadseretur langs Creeken, Creeken er vandet, en slags flod, der deler byen i to dele. Her møder man mange kulturer. Skibe lastet med alskens forbrugsvarer, som fragtes til de nærliggende lande, Pakistan, Iran m.fl.. Det er skibene, der er spændende, de såkaldte dhows, der er de oprindelige og traditionelle arabiske skibe bygget i træ. Der er plads til meget på dækket bl.a. biler, køleskabe, fjernsyn o.a. forbrugsgoder, som er billigere i Dubai. Man kan bruge mange timer langs promenaden på at iagttage det pulserende liv på kajen og de mange træskibe der losses og lastes.

Middag på en lille indisk
restaurant tæt ved Creeken.
Vil få min svigerdatter til at lægge
en indisk ret ind på bodilles opskrifter.
Glæd jer.
Foto: Bodil Hammer, 2011
Tag nogle timers hvil og når sulten melder sig hen under aften kan man selvfølgelig slendre rundt i området omkring Creeken, hvor der findes et utal af små spændende, hovedsageligt indiske, pakistanske og andre asiatiske smårestauranter, hvor der serveres glimrende og spændende mad til meget overkommelige priser sammenlignet med danske forhold. Hvis man føler trang til øl eller vin er der kun mulighed for dette på hotellerne. Lad dig alligevel ikke snyde for besøg på de lokale restauranter.


Hvordan kommer man til fiskemarkedet?


Der kører metroforbindelse til fiskemarkedet ellers er det blot at tage en taxa. Det er meget billigt. Markedet har åbningstider fra 5 morgen til 11.00 aften afbrudt af "siesta" mellem 13 og 17.

Fortsættelse følger.....
De kommende uger fortsætter jeg med foreslå oplevelser fra Dubai. Læs om: Alladins hule, The Strip, Palmeøen eller en frokost blandt golfvogne alt sammen krydret med guld og stærke krydderier. 


Udklip fra 24timer14. september
 2012, side 4.

*Opdatering om det fede kød, som jeg omtalte i min seneste blog.

Gratisavisen 24timer har en klumme "Helt ærligt", som bringer en forklaring på, hvorfor det ikke er  det fede kød, som bliver det dyre kød. Den synes jeg bør læses. Jeg har lagt linket her: Ufede afgifter for der flæskefede kød i 24Timer. På side 4.




søndag den 2. september 2012

Benny Bomstærk og Mesterhakket

Mandag og torsdag morgen. Hvordan er vejret?

En af de morgenfriske 30 spinnere.
Jens kaas.
Foto: Bodil Hammer 
Uret ringer kvarter i syv og det til trods for, at man er på efterløn og ikke burde vækkes af bimlen og bamlen.

Herligt, i dag er det tørvejr, vi tar cyklen. Det virker altså også lidt kikset at tage bilen til fitness, så det er en god begyndelse.

Så sidder man pludselig i sadlen i spinningssalen sammen med 25-30 andre morgenfriske fittere. Ældste "mand" på cyklen er tæt på 80 og yngste jeg har noteret mig vel omkring de 30. Der er en super stemning, selvom man hver mandag- og torsdag morgen spørger sig selv om, hvad man dog laver på en stationær stålhest, når solen skinner udenfor.

Benny styrer timen med hård hånd. Holdets instruktør med sine bare 75 somre på bagen er et rent muskelbundt, og tidligere jægersoldat og nu super indpisker på senior-spinning. Der bliver stået, siddet og svedt, så der ligger store søer under cyklerne. Musikken er alt fra "To lys på et bord" af Otto Brandenburg til noget meget elektronisk dum-dum rytmisk musik, men det er godt at få tempoet op og ned på.

Så skal der belastning på - igen - "I kører i modvind op ad Geels Bakke med tre kasser øl bagpå og baghjulet er punkteret" råber Benny! Op og stå i to minutter ned og sid i et minut- det skal kunne mærkes - så kan der ikke snakkes i krogene!

Hvorfor? For så er der ikke belastning nok på din cykel! - sådan! Som timen skrider frem bliver glæden større og belastningen føles ikke så slem, og dagen er jo stadig ung, når vi igen står af cyklen klokken 8.50.

Alle har i løbet af timen været godt oppe at køre, mange med en puls på galop.

Det er utroligt at mødes med så mange friske motionister på den anden side af de tres, som ikke bare dyrker spinning to gange om ugen. Mange af holdets deltagere har mange andre aktiviter på programmet  mandag - fredag. Mountainbiking, Pilates, hurtig gang i skoven, yoga. Flere har gået på holdet i mere end ti år!

Afslutning


Spinningsmorgenerne slutter med en snak og en god kop kaffe, som er godt givet ud af Fitness World TAK. Dagen er stadig ung, bare 9.30, og cykelturen hjem føles jo som en barneleg. Kun regn kan stoppe den tur.

Seniorer dyrker rigtig megen motion, jeg håber ikke det er enestående for vores fitness klub. Det giver gode relationer og netværk. I løbet af året bliver der holdt arrangementer, som enkelte deltagere står for på kryds og tværs af eget initiativ.Vinsmagning, julefrokoster og grillfester. Det er meget livsbekræftende at høre om. Samtidig er der også megen omsorg for de der ikke møder op, der er ingen som bare bliver glemt. Der bliver ringet og sendt en hilsen til de savnede.

Hvad skal så al den motion være godt for?

Selvfølgelig for at få et godt liv i en sund krop, rette lidt på konditallet og komme i en god fysisk form, nå ja så er det da også ok at smide et par kilo. Gode spisevaner er en naturlig følge af motion og så er det, jeg lige må springe over til den stak af tilbudsaviser, vi hver uge præsenteres for fra alle kanter.

BILKA

Udsnit af BILKA tilbudsavis
2. september 2012.
Hvad bilder fx BILKA sig ind, når de laver et tilbud på 2 kg hakket oksekød med 22 % fedt!

22 % - vi taler her om, at der er ca. 400 gram fedt i det tilbud,

Den lader vi lige stå et øjeblik!

En meget stor del af Danmarks børnefamilier handler efter tilbud for at få budgettet til at hænge sammen. Tænk at BILKA ikke vil være i front og være med til at tage ansvar for danskernes folkesundhed. Der burde ikke forekomme hakket oksekød med 22 % fedt i!

Og det kalde I Mesterhakket - jeg kalder det under lavmålet - det kan BILKA gøre bedre - men vil de?

Sæt ind og tag et ansvar for, at vi ikke skal se børn vokse op med et fedmeproblem, med de følger det giver på sjæl og legeme.

Danskerne er til hakket kød.


Det er helt almindeligt, at en uges middage har bl.a. frikadeller, hakkebøf, lasagne og kødsauce på programmet, der smutter nok også en enkelt medister på panden. Sørg for at det er det fedtfattige kød, der rammer tilbudsaviserne, så der kan kommes lidt smør/olie på panden til stegningen.

Kære alle supermarkeder: REMA, Brugsen, Netto, FAKTA mfl. vær med til at give danske familier sunde tilbud på bordet, det vil klæde jer!