lørdag den 31. marts 2012

Traditioner i Påsken

Traditionerne

Klippe og klistre til påsketræet.
Foto: Bodil Hammer

I vores familie er det sådan, at når man har gjort den samme ting tre gange, ja så er det en tradition. Som mange andre familier graver vi de gamle traditioner frem når en højtid eller anden mærkedag er i farvandet. I disse dage tæller vi ned til påske og traditionen tro er de første gækkebreve klippet og afsendt. Der bliver klippet fine hulmønstre og det er ikke altid lige til at finde på et godt et. Her er Google en god ven, der er kan give en masse inspiration.


Hvis du ikke gætter mig
et påskeæg du skylder mig




Gækkebreve.
Foto: Bodil Hammer
Så er der det lille gæk, hvordan var det nu lige remsen er..."GÆK GÆK GÆK - tre gange - jeg skal ha' et æg". Også her er der hjælp at hente mange steder fx Dansk Folkemindesamling, som giver gode, gamle traditioner videre, også hvis man lige mangler en idé til en god æggeleg o.a. Hos os holder vi fast i at gemme æg, pynte påsketræet og dekorere æg.

Gotlammet


Påsken er også sæson for lam, vi spiser den gode danske lammekølle fra gotlammet, som vi har fra lammemanden på Maglemosegård på Falster. De lam har en hel særlig smag, som de har fået efter at have levet ude i naturen, spist græs, bark og kviste tilsat modermælken, så fås de ikke bedre og der er ingen uldsmag hos dem. Uhm.

Vi tilbereder den altid enkelt, måske kan der blive lavet en let tzatziki med mynte og hvidløg til. En god påske øl kunne komme fra Løkken Bryghus og så tar' vi en af de hjemmelavede snapse til - det kunne være den med æblerosen. 

GOD PÅSKE - jeg håber I synes om mine små indfald og links. Skriv gerne en kommentar til min blog. Hilsen Bodil ;)


fredag den 23. marts 2012

Brøndums, Brøndum og Brøndum

Nordlyllands Brøndums 


Tre søstre besøger mors hus
Foto: Bodil Hammer, 2006.
Jeg har fået en Smartbox i fødselsdagsgave, "Søde fristelser". Det er muligt at vælge mange forskellige steder at indtage disse fristelser, bl.a. kan jeg komme på Brøndums Hotel i Skagen. Der vil jeg kunne indsnuse atmosfæren fra fordums tiders Skagensmalere og deres liv. Tænke på hvad H.C. Andersen mon fik tiden til at gå med, da han indlogerede sig selv på hotellet. I hans dagbøger fortæller han om en vogntur til Skagen fra Jerup:: "HCA sidder under hele turen til Skagen i den side af vognen, der hænger ude over vandet, i skagen  indlogeres han på "Vertshuset (Brøndums) helt ude i den anden ende af Byen. På Brøndums Kro, som senere blev til Brøndums Hotel bliver HCA irreteret over at værten Degn Brøndums far - Erik Brøndum ryger hele tide osv, ikke særlig glad for gratis logi! hm. Han har nok haft snue en del af tiden i den stive storm, der jo altid hersker mellem de to have på Skagen. Måske kom han aldrig af med den snue han pådrog sig under sit tidligere besøg på Børglum Kloster, hvor han fik det meste af opholdet ødelagt af forkølelse. Jeg vil glæde mig til kaffe og kage på Brøndums :)

Min egen mor er født i Skagen og når jeg en gang om året besøger byen, kører jeg altid forbi huset, hvori hun boede. Hun var som alle jyder, stærk og sej.

Sandormen. Foto: Bodil hammer
Huset, som hendes far selv var bygmester på, det er et af de fine gule huse med hvide strygninger og røde tagsten. Ophavsmanden til mange af de fine huset var arkitekt Plesner, som også stod for mange af de fine rødstenbygninger, der giver byen den skønne stemnng af en hel by.

Ingen sommer for mig uden en tur til Skagen. Heldigvis giver turen igen mening, da den unge generation skal lære stedet at kende og køre en tur med Sandormen til spidsen af Danmark. Historien gentager sig. Jeg har fået en mail fra Toni Jespersen på Sandormen i dag. Den vil jeg gerne give videre her i min blog:
"For at korrigere dig lidt, er spidsen ikke det nordligste punkt. Den peger i grove træk mere østligt. Så man kan godt sige, at vi har snydt de besøgende på Grenen i gennem årtier.
Det nordligste punkt tættere på Nordstrand, ca 1,5 til 2 kilometer fra spidsen. Hvis du kører ud af Nordstrandvej forbi Radarkuplen og ender ude ved stranden, så vil det nordligste punkt ligge et sted imellem Nordstrand og Grenens spids. 
Det er derfor Vi altid omtaler Grenen, som spidsen af Danmark."

Brøndum snaps


Jeg føler mig godt tilpas i det nordjyske i nærheden af Løkken og Rubjerg Klitter, når jeg kommer forbi Bodilshøj og Sankt Bodils Kilde og ved, at der findes et dejligt spisested i Skagen med det skønne navn: Bodilles Kro! At jeg faktisk har rødder til dette skønne sted i Danmark via mit navn. Bodil og er forundt at kunne komme der flere gange om året, dejligt!

Dér, hvor jeg har min skønne plet i Nordjylland, kan jeg i fred og ro samle ind til mine snaps. De bliver til sjove smags oplevelser, nogle vi ikke vil gentage, men også nogle vi laver år efter år. Fx den med kvan taget fra en plante, vi har givet husly på grunden og som nu gerne vil vokse der. Så er der lige den gode lavet på slåen, dem må vi importere via venner fra Langeland eller Sjællands Odde.Fælles for alle er, at vi benytter Brøndum snaps til at frembring kryddersnapsen. Vi må nok snart springe ud i vodka, hvem ved? Nogle siger det er en renere smags oplevelse!


Farums Brøndum



Brøndums Auto til klipperen.
Foto: Bodil Hammer

Her til slut en lille anekdote fra det lokale bilværksted, som var så søde at hjælpe med udskiftning af en udslukt forlygte. Netop færdig kommer en sød pige ind og beder mekanikeren om at tage plads i stolen. Det må være et nyt fænomen. Den mobile frisør! Se billederne af mekaniker til frisør i bilværkstedet Brøndums Auto. :)



  

fredag den 16. marts 2012

Brammer, Hammer, balloner og børn

Til Hammer fra Brammer


©Michael Brammer
Live Studio 2010.
Foto: Thomas Glahn
Det står der på et tryk, jeg har.

Igen vil jeg fortælle om en skøn personlighed fra mit arbejdsliv. På min vej ud ad billedets sti, er jeg flere gange kommet forbi Michael Brammer og hans univers. Det er ikke udstoppede hunde, jeg er faldet for, men multimanden Brammer og hans vilde balloner. Jeg tror, man enten elsker eller hader Brammer. Jeg elsker i hvert fald hans ballonunivers og hans slogan "Kig op i luften engang imellem. Den dag Ballonerne forlader os, bliver der aldrig fest igen.", som jeg stødte ind i, da han havde workshop med sit Live Studio i Arbejdernes Landsbanks hovedsæde i København, 2010. De balloner er skabt til at skabe glæde - se billedet.
Imens nyder jeg mit billede nummer #3 af 9 Eleven og ønsker mig balloner. Enkelt og ligetil. Dette indlæg til Brammer fra Hammer.


Mgp


MGP-koncert, bemærk de mange forældre.
Foto: Bodil Hammer
For en uge siden oplevede jeg en fest for børn. Barnebarnet fyldte 8 år og gaven var bl.a.en billet til MGP-koncerten i Frederiksborgcentret.
Vi var ikke de eneste, der havde fået den gode idé. Det havde rundt regnet 2500 andre seje unger mellem 2 og 13 år, samt deres forældre. For Sofia var det toppen, at høre sidste års vindere, som kommer fra samme skole som hun selv. Chestnut Avenue sang for fuld udblæsning sammen med hele salen "Du skal tro på dig selv" og to andre sange. Der var strutskørter, pomade- og strithår og mange veloplagte sangere fra alle deltagerne i MGP 2012. Salen boblede og ballonerne fløj rundt sammen med popcorn og tom emballage. En super konferencier - hold da op.

Forældre

Sofia på klods hold af en af MGP-stjernerne.
MGP-koncert i Hillerød, 2012.
Foto: Bodil Hammer
Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, for alt var selvfølgelig ikke helt godt. Mange forældre forstår ikke, at det er børnene i al almindelighed og ikke kun deres egen pode eller pade, som skal have udsyn. Så en snor til at angive en "børnezone" samt forældre der fortrækker til bag i salen, ville have gjort underværker. Den første halve time var der en del gråd fra alle de små, som intet kunne se. Hvad med en storskærm DR? DR- kunne da godt selv have fundet på det!

Men det var småting, for festen var stor og mormor sad ned mellem popcorn og spildt sodavand i 3 timer. Stod i kø to gange 20 minutter for henholdsvis en sej t-shirt og alle deltagernes autografer. Det var det hele værd. Håber min næste koncert blive Roskilde 2012, Bossen , The Boss, Brice Springsteen, men uden barnebarn. Det vil så være første gang på Roskilde. Bedre sent end aldrig. :)

tirsdag den 13. marts 2012

Sort i sort - pu ha - egen webmaster

Kære alle mine allerede nu mange læsere,


Bodil Hammer i bedre humør end lige nu.
Foto: jens Hammer
1100 unikke læsere på fem uger. TAK :)

Dette lille indlæg, for at fortælle, at alle mine billeder nu igen er lagt ind i mine indlæg og på rette plads. Jeg valgte i går at rydde ud i mine billeder på min mobil - det skulle jeg aldrig ha' gjort for de var på en eller anden måde linket til min blog. Desværre blev jeg nødt til at slette kommentarer. Skriv gerne igen. Følg min blog som fast læser :)
Så billederne har blot været sort i sort. Jeg er nu blevet så meget klogere og så kan jeg da lære det!!! Der er langt igen. Kommer tid kommer råd. :)

lørdag den 10. marts 2012

Frokost og farver i Rom og København

Rom
Danmarks Dejligst
100 fredninger
Til min fødselsdag i 2011 fik jeg en dejlig gave. Vælg den hovedstad vi skal se sammen, hilsen din datter. Så kan det jo ikke blive bedre. Valget er faldet på Rom, som jeg selv kun har besøgt en gang for en del år siden. Sidst jeg besøgte byen, havde jeg en fantastisk bog med, ”Rom under fire øjne” af Søren Rud. Den førte os gennem gyder og trapper, så man virkelig fik Rom under huden. På grund af den bogs alt for gode ideer, nåede vi ikke Pantheon. Bogen er desværre udsolgt, så jeg kan kun opfordre til et nyt oplag!
Jeg har ved flere lejligheder haft kontakt med Søren og derfor faldt mine tanker på ham, da vi skulle til at finde et hotel og nogle gode spisesteder. Det førte til en frokostaftale og her fik jeg en ny og dejlig bog til vores tur. Romerske RestauranterIII/Romerske Retter III, af Eva Ravnbøl og med Søren Rud som fotograf, 2007, life editions. Jeg blev guidet gennem bogen og de to ved, hvad der smager. Vender man bogen på hovedet, får man opskrifterne på de lækreste specialiteter. Bogen er sågar anmeldt i den italienske avis Corriere della Sera, det er noget af en bedrift.
Ved samme frokost fik jeg lært, at der findes noget der hedder Romselskabet S.Q.R.P., det lyder meget interessant for Rom-elskere. Sidst, men ikke mindst fik jeg den skønne bog om ”Danmark dejligst, 100 fredninger”, af Susanne Sayers og Poul Arendal, 2011, life publishing.

Så, når verdens metropoler ikke er på tegnebrættet, er der nok at tage fat på i Danmark.
Pantheon kommer sikker på denne Rom-tur. :)

Kultorvet, 2012.
Foto: Bodil Hammer
Yarn bombing

Denne uge blev også til en indføring i et for mig nyt begreb, yarn bombing! På en solskinsmorgen hen over det kaotiske byggerod på Kultorvet i København på vej til arbejde faldt jeg i svime over tre træer der havde fået striktrøjer og pomponer på. Jeg fik i løbet af dagen gravet i, hvad det mon var. Et nyt projekt for hjemløse måske? Nej, det er langst større. Et begreb som i Danmark kaldes garngraffiti, en sjov idé, som virkelig har fået greb i mange lande med udgangspunkt i USA og Holland. Jeg fik besøgt mange steder via Google og fik desværre også inviteret en virus ind i min pc. Jeg nåede lige at få skrevet en artikel om det i Den Store Danske :) Så pas endelig på og husk at sikre din pc.

fredag den 2. marts 2012

Nye kolleger, tidligere- og ingen kolleger samt Kinder Mælkesnitte


Havdragen Eddie
Af Helle Kayerød

Se Danmark med Eddie

Denne uge har bragt mig vidt omkring. Hvorfor ikke udnytte, at der findes en masse gratis tilbud omkring dette og hint nu, hvor jeg snart er kollega med min mand. Jeg får hver dag en opdatering fra min kommune Furesø, og her fik jeg information om et kursusforløb. Et af emnerne var, at blive bedre til at slå igennem via pressemeddelelser. Det var et super kursus, med oplagte deltagere og kursusholdere. TAK også for boller, sylt og kaffe. På kurset mødte jeg en tidligere kollega fra Den Store Danske Encyklopædi og det var super berigende at høre, hvad hun havde lavet siden sidst. Jeg kunne jo fortælle om min snart fortid på Gyldendal og kommende fremtid som bl.a.blogger. Hun kunne så til gengæld fortælle om en bog, hun havde fået idé til at skrive, fordi hun følte, at der manglede en slags "turen går til" i børne højde. Det blev så til bogen Havdragen Eddie, som kan fås i de danske boglader nu. Den har jeg selvfølgelig straks anskaffet mig, for hvem mangler ikke af og til ideer til en god børneoplevelse, som ikke er en Tivoli-tur! Det er altid dejligt, at kunne sende en hilsen fra tidligere kolleger til nuværende kolleger.

Hvad har det med Kinder Mælkesnitte at gøre? Intet!

Men jeg havde i løbet af ugen fornøjelsen af, at følge en ung mors frustrationer omkring sunde og usunde snacks i børnehaven. Det er jo ikke nemt at præsentere sit barn for banan, riskiks og æble, når resten af bordet jonglerer med Kinder-Mælkesnitte, cheese-dippers eller sågar småkager. Så jeg glæder mig naturligvis over, at jeg er forbi de bekymringer, men undrer mig såre over, at vi ikke er kommet ud over den diskussion endnu. Synes jeg selv havde gang i den for 36 år siden, siger og skriver SEKSOGTREDIVE ÅR. Søde forældre stop nu op og gi' en go' snack! Hilsen til Stine fra mormorbloggen :)